vbac

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC),  δικαίωμα με προϋποθέσεις.

Αν έχετε γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική τομή και είστε έγκυος ξανά, θα μπορούσατε να διαλέξετε ανάμεσα στο να προγραμματίσετε μια δεύτερη καισαρική τομή ή ένα κολπικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC).

Για πολλές γυναίκες το να προσπαθήσουν και να επιτύχουν ένα κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή είναι εφικτό. Σε έρευνες που διεξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική το ποσοστό επιτυχών προσπαθειών  κολπικών τοκετών μετά από μία προηγειθήσα καισαρική τομή ξεπερνάει το 65%!

Ο VBAC δεν μπορεί να επιτευχθεί σε όλες τις γυναίκες, όμως. Κύριοι παράγοντες όπως  η πιθανότητα η παλιά τομή της μήτρας να ανοίξει (ρήξη μήτρας) μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στη μητέρα όπως και στο παιδί. Στην  περίπτωση που σκέφτεστε έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, πρέπει να συζητηθεί με το γυναικολόγο σας αν υπάρχει η δυνατότητα να έχει επιτυχή έκβαση.

Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Τολιόπουλος Α. Βασίλειος που διατηρεί το ιατρείο του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απαντά στα κυριότερα ερωτήματα που προκύπτουν και συμβουλεύει.

Τι είναι η ρήξη μήτρας, ποιες οι επιπτώσεις της και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί σε μία γυναίκα που γεννά φυσιολογικά μετά από καισαρική;

Η ρήξη μπορεί να συμβεί, όταν η παλιά ουλή της μήτρας ανοίξει κατά τη διάρκεια του τοκετού, λόγω της τάσης που προκαλούν σε εκείνο το σημείο οι ωδίνες. Η επιπλοκή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αιμορραγία και να καταστεί απειλητική για τη μητέρα και το έμβρυο. Σε περίπτωση εμφάνισής της, η γυναίκα οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο και εκτελείται η επείγουσα καισαρική τομή. Ασφαλώς, η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη. Βασίζεται σε κλινικά σημεία της εγκύου και παίζει μεγάλο ρόλο η εμπειρία του γυναικολόγου σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι πιθανότητα να συμβεί η ρήξη της μήτρας σε μια γυναίκα που επιχειρεί VBAC είναι πολύ μικρή. Περίπου 1 στις 180-200 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 0,5-0,7%.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός VBAC τοκετού;

  1. Καλύτερη έκβαση σε μελλοντικές εγκυμοσύνες: Ο VBAC τοκετός συντελεί στο να αποφευχθούν οι επιπλοκές από επαναλαμβανόμενες καισαρικές όπως ο προδρομικός πλακούντας και ο διεισδυτικός πλακούντας.
  2. Χαμηλότερο ρίσκο επιπλοκών: Ο επιτυχημένος VBAC συνδέεται με μικρότερες αιμορραγίες, λοιμώξεις και μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων στα αγγεία της εγκύου.
  3. Ταχύτερη κινητοποίηση της μητέρας, επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
  4. Λιγότεροι πόνοι μετά τη γέννα.
  5. Κάλυψη ανάγκης πολλών γυναικών να βιώσουν την εμπειρία ενός φυσιολογικού τοκετού.

Πότε δε συνιστάται ο VBAC τοκετός;

Οι τρεις παρακάτω είναι οι κυριότερες περιπτώσεις όπου η πιθανότητα ρήξης της μήτρας αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό.

  1. Προηγούμενο χειρουργείο της μητέρας στη μήτρα (ινομυωματεκτομή)
  2. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών μεταξύ της προηγειθήσας καισαρικής τομής και της έναρξης της νέας εγκυμοσύνης.
  3. Επιμήκης τομή της μήτρας σε προηγούμενο χειρουργείο η σε προηγούμενη καισαρική τομή.

Τι πρέπει να περιμένετε και πώς να προετοιμαστείτε, ώστε στην επόμενη εγκυμοσύνη να καταφέρετε να επιτύχετε φυσιολογικό τοκετό;

Ο κατάλληλος χρόνος για να μείνετε έγκυος μετά από μία καισαρική τομή είναι τα δύο χρόνια,  χρόνος αρκετός ώστε να προλάβει να επουλωθεί η τομή της μήτρας.

Αποφύγετε την λήψη βάρους μετά την πρώτη εγκυμοσύνη. Παρακολουθήστε σωστά και τακτικά την νέα εγκυμοσύνη σας. Συζητήστε σχολαστικά για τις πιθανές επιπλοκές και τους τρόπους αποφυγής αυτών με τον επιβλέποντα γυναικολόγο. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή πορεία και στην επίτευξη του VBAC τοκετού.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ο μαιευτήρας που ηγείται μιας τέτοιας προσπάθειας να είναι πολυ καλά ενημερωμένος για τις πιθανές επιπλοκές ενός VBAC τοκετού. Επιπλέον και ακόμα πιο σημαντικό είναι να έχει βαθιά γνώση χειρουργικών δεξιοτήτων και εμπειρία σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου καθώς και ικανοποιητικό αριθμό γυναικών στις οποίες επετεύχθη ο VBAC τοκετός.

0 απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *