ΜΑΣΤΟΔΥΝΙΑ

Κυκλική μασταλγία
Παρουσιάζεται επίταση του άλγους προεμμηνορυσιακά και υφίεται με την έναρξη της έμμηνου ρύσης. Σε ήπιας μορφής συμπτώματα, συστήνεται ο καθησυχασμός της ασθενούς, η χρήση κατάλληλου στηθόδεσμου, η άσκηση, η αποφυγή της καφεϊνης, η καταγραφή του άλγους για 1-3 μήνες και η λήψη αναλγητικών με την επιθυμία της ασθενούς. Σε μέτριο ή έντονο άλγος, προτείνεται η λήψη βιταμινών Β1 και Β6,ταμοξιφαίνης, δαναζόλης και αναλγητικών/NSAID.

Μη κυκλική μασταλγία
Το άλγος παρουσιάζεται ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση και είναι εντοπισμένο. Συνήθως συνδέεται με απότομη αύξηση του μεγέθους μιας κύστης ή ρήξη αυτής. Η θεραπεία στην μη κυκλική μασταλγία είναι η απώλεια σωματικού βάρους, η λήψη βιταμινών Β1 και Β6, ο περιορισμός της λήψης καφείνης και τα NSAIDs. Η ανταπόκριση στην θεραπεία είναι μερική.

 

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού αποτελούν μια ομάδα ανωμαλιών που γίνονται αντιληπτές ως απεικονιστικό εύρημα ή ως κλινικό σύμπτωμα.
Εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό γυναικών χωρίς να απειλούν άμεσα την υγεία, αλλά, πιθανώς αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑ
Το κοινό ινοαδένωμα έχει συνήθως μέγεθος 1-3 cm, μπορεί να είναι παραπάνω από ένα και εμφανίζεται σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών.
Κατά την ψηλάφηση, περιγράφεται ως μια ελαστική, περιγραπτή, πολυλοβωτή κινητή μάζα, η οποία αυξάνει σε μέγεθος λόγω επίδρασης ορμονών (έμμηνος ρύση, γαλουχία).
Τα ινοαδενώματα αποτελούν ευρήματα συνήθως της μαστογραφίας και για να ταυτοποιηθούν, απαιτούν την διενέργεια βιοψίας.
Θεραπευτικά προτείνεται η τακτική παρακολούθησή τους και η χειρουργική εξαίρεση ινοαδενωμάτων μεγέθους 2-4 cm, που αυξάνουν ταχέως σε μέγεθος, αποκαλύπτουν ύποπτη ιστολογική εικόνα ή προκαλούν συμπτώματα ενοχλητικά για την ασθενή.

ΠΟΡΕΚΤΑΣΙΑ
Η πορεκτασία προκαλείται από την εκφύλιση των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού.
Η πάθηση εμφανίζεται σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, οι οποίες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να παραπονιούνται για παχύρευστο, κιτρινωπό ή πρασίνοχρωμο έκκριμα από την θηλή.
Επίσης, λόγω της δημιουργίας ουλώδους ιστού στην φλεγμαίνουσα περιοχή, πιθανή είναι η εύρεση περιθηλαίας μάζας, η οποία πρέπει να διαφορογιγνώσκεται από τον καρκίνο του μαστού.
Η διάγνωση τίθεται μέσω μαστογραφίας ή/και υπερηχογραφήματος και η χειρουργική εκτομή συστήνεται επί επιμονής των συμπτωμάτων ή υποψίας κακοήθειας.

ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ
Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστού που προκαλείται από συνηθέστερα από τον staphylococcus aureus και παρατηρείται κατά την γαλουχία.
Ο φλεγμαίνων μαστός παρουσιάζει οίδημα, ερυθρότητα, είναι θερμός και επώδυνος κατά την ψηλάφηση.
Συνήθως, η μαστίτιδα προκαλείται από έναν γαλακτοφόρο πόρο που έφραξε ή λόγω εκδορών στην περιθηλαία άλω και την θηλή.
Η θεραπεία που συστήνεται είναι η λήψη αντιβιοτικών. Σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος, προτείνεται η διάνοιξή του μέσω παρακέντησης.
Επί μη ανταπόκρισης στην λήψη των αντιβιοτικών, απαιτείται μαστογραφία για τον αποκλεισμό της κακοήθειας.

0 απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *