Ξεχάσατε να πάρετε το χάπι και έχετε άγχος αν είστε έγκυος; Στη διάρκεια του κύκλου δεν είναι κάθε χρονικό σημείο κρίσιμο για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και μερικές φορές η αντισύλληψη διατηρείται.

Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε, ώστε:

  1. να αποφύγετε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη,
  2. πότε η αντισυλληπτική δράση δεν είναι πλέον εγγυημένη και
  3. τί μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που παραλείψετε τη λήψη των δισκίων.

Τι επηρεάζει την προστασία από τη σύλληψη.

Η ορμονική αντισύλληψη με τα χάπια θεωρείται μία σχετικά σίγουρη  μέθοδος. Τα χάπια λαμβάνονται κάθε μέρα και πάντα την ίδια ώρα της ημέρας. Όσο πιο συχνά ξεχνάτε τα χάπια ή αλλάζετε τη ώρα λήψης, τόσο λιγότερη είναι η προστασία και τόσο πιθανότερο είναι να μείνετε έγκυος.

Αν ξεχαστεί μόνο ένα χάπι, πέφτουν αμέσως τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μακρινά ταξίδια, όπου οι οι ζώνες ωρών είναι διαφορετικές. Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψιν τη διαφορά ώρας. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ ή άλλου είδους ουσιών μπορεί να οδηγήσει στο να ξεχαστεί η λήψη του δισκίου.

Ξεχάσατε το χάπι; Έγκυος η ακόμα προστατευμένη;

Για το κάθε είδος αντισυλληπτικού δισκίου υπάρχει ένα διάστημα ανοχής 12 ωρών (συνηθισμένα αντισυλληπτικά χάπια με οιστρογόνο και προγεστερόνη) ή ακόμα και 3 ωρών (χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, συνήθως λεβονογεστρέλη) όπου μπορείτε να πάρετε το χάπι που ξεχάσατε χωρίς να διαταρραχθεί η προστασία. Αυτό όμως ισχύει, μόνο όταν πάρετε τα υπόλοιπα χάπια σωστά και στις ίδιες ώρες της ημέρας.

Αν χάσατε τη διορία των 12 ή 3 ωρών αντίστοιχα, να πάρετε το χάπι που παραλείψατε, τότε η προστασία δεν είναι πλέον εγγυημένη. Εξαρτάται από τον τρόπο λήψης των δισκίων ή αν το χάπι ξεχάστηκε μία ή περισσότερες φορές.

Αντισυλληπτικά χάπια (οιστραδιόλη και προγεστερόνη)

Σε αυτήν την κατηγορία αντισυλληπτικών δισκίων παίζει ρόλο ιδιαίτερα η περίοδος που ξεχάστηκε το χάπι.

1η  Εδομάδα

Αυτή η περίοδος αφορά τα δισκία από την πρώτη έως την έβδομη ημέρα. Ξεχάσατε το χάπι σε αυτην τη χρονική περίοδο; Πάρτε το χάπι που ξεχάσατε ετεροχρονισμένα – επίσης ακόμη και αν παρήλθαν και οι 12 ώρες του χρονικού παραθύρου, αν και αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα πάρετε δύο δισκία ταυτόχρονα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα χάπια του κουτιού κανονικά. Θα πρέπει, όμως, ωστόσο, για την επόμενη εβδομάδα να χρησιμοποιείτε επιπρόσθετα και προφυλακτικό. Αν είχατε σεξουαλική επαφή εντός 7 ημερών από την ημέρα που ξεχάσατε το χάπι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με σιγουριά μια εγκυμοσύνη, επειδή το σπέρμα μπορεί να μείνει ενεργό μέχρι και πέντε ημέρες στο σώμα της γυναίκας. Εδώ θα έπρεπε να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας συμβουλέψει αν πρέπει να πάρετε το χάπι της επόμενης ημέρας ή όχι.

2η Εβδομάδα

Αν ξεχάσατε μέσα στη δεύτερη βδομάδα ένα δισκίο (8η έως 14η ημέρα) και στην 1η εβδομάδα δεν κάνατε κανένα λάθος όσον αφορά τις ώρες λήψης, τότε η πιθανότητα εγκυμοσύνης ειναι σχετικά μικρή. Πάρτε το χάπι που ξεχάσατε στο διάστημα των 12 ωρών και συνεχίστε κανονικά με τα υπόλοιπα χάπια του κουτιού. Δε χρειάζεται απαραίτητα να πάρετε πρόσθετη αντισύλληψη. Αν ξεχάσατε όμως ένα χάπι και την πρώτη εβδομάδα, τότε η αντισυλληπτική δράση είναι πολύ μικρή και η πιθανότητα εγκυμοσύνης σημαντική.

Ξεχάσατε περισσότερα απο ενα χάπια στην 1η και 2η εβδομάδα;

Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι τόσο υψηλότερη όσο περισσότερα χάπια ξεχάσατε και όσο πιο νωρίς στην εβδομάδα συμβαίνει. Για να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μπορείτε να λάβετε το “χάπι της επόμενης ημέρας” αφού μιλήσετε πρώτα με το γυναικολόγο σας.

3η  Εβδομάδα

Αν ξεχάσατε μέσα στην 3η εβδομάδα ή το τελευταίο χάπι του κουτιού ( 15η έως 21 ημέρα) ή περισσότερα χάπια μία ωορρηξία είναι θεωρητικά πιθανή.

Εδώ υπάρχουν δύο δυνατότητες:

  1. Λήψη του ξεχασμένου δισκίου ετεροχρονισμένα και λήψη των υπόλοιπων δισκίων κανονικά και χωρίς πλέον διάλειμμα, ξεκίνημα ενός νέου κουτιού.
  2. Καμία λήψη του ξεχασμένου δισκίου, τέσσερις ή επτά ημέρες διάλειμμα και ακολούθως ξεκίνημα του νέου κουτιού.

Και για τις δύο επιλογές δε χρειάζεται να ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο αντισύλληψης (προφυλακτικό) με προϋπόθεση ότι τις επτά ημέρες πριν την ημέρα που ξεχάστηκε το χάπι, είχαν ληφθεί σωστά. Ειδάλλως για τις επόμενες επτά ημέρες ένα πρόσθετο μέτρο αντισύλληψης (προφυλακτικό) είναι προτεινόμενο.

Αντισυλληπτικά χάπια (μόνο προγεστερόνη, δηλαδή δεσογεστρέλη ή λεβονογεστρέλη)

Αν λαμβάνετε χάπια μόνο με δεσογεστρέλη μπορείτε να λάβετε το χάπι ετεροχρονισμένα έως και 12 ώρες μετά.  Αν λαμβάνετε χάπια μόνο με λεβονογεστρέλη μένει μόνο ένα παράθύρο 3 ωρών ώστε η προστασία να ειναι εγγυημένη. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το ίδιο: το χάπι που ξεχάστηκε πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε δύο χάπια ταυτόχρονα. Στις επόμενες 7 ημέρες πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε κάποια πρόσθετη αντισύλληψη (προφυλακτικό).

Επίπροσθετη αντισύλληψη

Όταν πλεόν η αντισυλληπτική δράση του χαπιού ειναι αμφιλεγόμενη πρέπει να ληφθεί μια άλλη επιπρόσθετη μέθοδος. Γι’ αυτό υπάρχουν κατάλληλες μέθοδοι όπως το προφυλακτικο ή το γυναικείο διάφραγμα, σε συνδυασμό με αντισυλληπτική γέλη. Ακόμα και μετά από λανθασμένη λήψη αλλά και επιπρόσθετη αντισύλληψη πολλοί γυναικολόγοι συστήνουν πριν το ξεκίνημα του νέου κουτιού να αποκλειστεί η εγκυμοσύνη με ένα τεστ. Επιπρόσθετες μέθοδοι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας ή το ενδομήτριο σπείραμμα της επόμενης ημέρας .

Πώς να μην ξεχάσετε ποτέ τα αντισυλληπτικά σας χάπια

Με το άγχος της καθημερινότητας και τον φόρτο εργασίας μπορεί να ξεχαστεί εύκολα ένα αντισυλληπτικό χάπι. Για να είστε πάντα σίγουροι ότι δε θα το ξεχάσετε, είναι σημαντικό να συνδυάζετε τη λήψη του με μία καθημερινή σας συνήθεια (π.χ. πλύσιμο δοντιών κάθε πρωί). Επίσης, μία γραπτή σημείωση στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει πολύ. Πολύ πιο απλά επίσης λειτουργεί η υπενθύμιση μια γυγκεκριμένη ώρα με το κινητό. Επίσης, διατίθενται δωρεάν εφαρμογές στο κινητό ώστε να μην ξεχάσετε ποτέ την ώρα λήψης του αντισυλληπτικού σας δισκίου.

Για οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό.

0 απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *